Bäverjakt

Nu är bäverjakten i full gång! Av många hålls bäverjakten högst, inte bara för att det bjuder på spännande jakter på ett vackert vilt, men också för att våren bjuder på så många fina ögonblick. Andfåglarna återvänder från de tropiska länderna för att än en gång häcka i Norden. Tranorna välkomnar högljutt våren med sin mäktiga sång, och strömstaren hoppar ivrigt fram över stock och sten, i väntan på att isen ska släppa från land.

Bävern uppehållar sig nästan uteslutande inne, eller alldeles i närheten av hyddan under vintern, och förvarar sitt matförråd nerstucket i dyn alldeles utanför ingången. När så kylan börjar släppa taget, så kan bävern börja utföra reparationer på hyddan eller dammen. Jakten är då ganska tacksam, eftersom bävern är ett väldigt stationärt djur.

Elias Kilander är en duktig bäverjägare, som trots sin ringa ålder skjutit fler bävrar än de flesta. Han har ett par tips att ge ut till de som inte jagat bäver tidigare.

 -Det är ofta effektivare att sitta och vaka vid ett ställe där bävern uppehållit sig tidigare, än att smyga fram och tillbaka längs ån. Bra ställen att sitta och passa vid är där bävern uppehållit sig mycket vid tidigare, t.ex en matplats, hyddan eller bäverdammen.

-Bävrar ser väldigt dåligt, och de är inte så noga med ljud, då de själv låter väldigt högt. Men doft är de väldigt känsliga med, så att sitta i rätt vind är ett måste för en lyckad jakt. Dessutom så drar luften ofta vid vattenytan, och inte alltid i samma vindriktning som resten. Därför är det klokt att hålla sig en bit in i skogen, för att undvika att sprida onödig vind. Bävern känner också av vibrationer i vattnet, som blir av yttre faktorer ovanför vattnet, till exempel när en jägare smyger fram längs vattendraget.

-Det viktigaste att göra för en lyckad jakt är att reka området innan. Om du vet vilka tider bävrarna kommer ut, vart de brukar uppehålla sig, och när på året de brukar röra sig utanför hyddan, så är allting bäddat för en lyckad jakt.

En handkikare är också ett bra redskap att ha, för snabb avspaning av området.

På återseénde// Entusiasterna